X

Cum alegi carnea potrivită pentru o friptură de porc suculentă

Friptura de porc se poate face din mușchi, din ceafă, cotlet sau orice parte a porcului alegi. Fiecare are particularitățile ei și este important să le știi înainte de a te gândi cum să le pregătești.

CITEȘTE ȘI: De ce să nu arunci zeama de la castraveții murați: Frăgezește friptura sau condimentează ciorbele

Cum alegi carnea potrivită pentru o friptură de porc suculentă

Ceafa de porc

Este poate cea mai populară friptură de porc, mai ales datorită firișoarelor de grăsime care o străbat, ceea ce face friptura mult mai suculentă. Se gătește la foc mediu la grătar, cuptor sau tigaie.

Mușchiul de porc

Este cea mai slabă parte din porc și se gătește rapid la grătar sau la cuptor. Nu necesită neapărat marinare, iar singurul dezavantaj poate fi că din lipsa grăsimii, pare ceva mai uscată, chiar și dacă o gătești în sos.

Cotletul cu sau fără os

Se prepară cel mai bine la grătar, ideal cu os, care face carnea mai suculentă. Dacă nu vrei să îl marinezi, este suficient să îl ungi cu puțin ulei sau untură de porc înainte de a-l pune pe grătar. Versiunea fără os este cunoscută și ca mușchi file, care este diferit de mușchiulețul de porc. Iese ceva mai fadă, mai ales dacă o lași mai mult decât trebuie, chiar și cu 2-3 minute, dar este foarte bună dacă o gătești întreagă, sau ruladă.

Cum alegi carnea potrivită pentru o friptură de porc suculentă

Fleica de porc

Una dintre cele mai grase părți din porc, din zona burții, care se vinde de obicei cu tot cu șorici. La grătar se gătește cu șoriciul în jos, pe care să îl condimentezi bine și eventual să-l crestezi, să iasă crocant. Iese foarte bună mai ales la tigaie datorită straturilor de grăsime cu carne, care se îmbină delicios la temperaturi mai înalte.

Spata de porc

Este partea care leagă picioarele din față de corp. De obicei, se folosește tăiată cubulețe în tocănițe sau tocată, însă o poți găti și la cuptor lent sau și la grătar, dar neapărat ținută la macerat câteva ore.

CITEȘTE ȘI: Nu arunca grăsimea care ți-a rămas de la friptură: Iată la ce o poți folosi

Coastele de porc

Popularele coaste pot fi preparate în multe feluri, toate delicioase. Pentru a ieși fragede însă, cât să se desprindă de pe os, trebuie ținute la macerat sau prefierte. Unii bucătari o gătesc chiar și în decurs de 2-3 zile cât le țin la macerat, le gătesc un pic, le mai lasă peste noapte, iar apoi le mai dau încă 4-5 ore la cuptor. Rezultatul este spectaculos.

Pieptul de porc

La fel ca ceafa, pieptul este mai suculent și gustos datorită conținutului mare de grăsime. Pieptul de porc iese delicios mai ales gătit la cuptor, după ce a fost macerat în bere câteva ore sau chiar peste noapte. Zahărul brun frecat de jur împrejur, peste condimente, îi va oferi pieptului o textură glazurată și un gust deosebit.

Pulpa de porc

Similară cu mușchiul file, conține puțină grăsime și este de foarte bună calitate. Trebuie gătită cu grijă, cât să iasă gustoasă, nu uscată și greu de mestecat.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro